Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

4 Αυγ 2007

Μαρτυρίες μιας γενοκτονίας

ΝΤΑΡΦΟΥΡ 500 ζωγραφιές παιδιών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τη φρίκη που έζησαν αποτυπώνουν στο χαρτί τα παιδιά του Νταρφούρ, ανεπιτήδευτα και χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης.


Βόμβες εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, χωριά που καίγονται, στρατιώτες με τα όπλα στραμμένα σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, φωτιά, καταστροφή και αίμα να ρέει άφθονο σαν κόκκινο ποτάμι ανάμεσα στα χωριατόσπιτα.

Ολη η φρίκη της γενοκτονίας στο Νταρφούρ απεικονίζεται με τον πιο παραστατικό, ανεπιτήδευτο τρόπο σε 500 ζωγραφιές μικρών παιδιών που έχουν σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, από τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Τσαντ, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο πρόσφυγες της ρημαγμένης περιοχής του δυτικού Σουδάν.

Τα έργα αυτά, που αποτελούν ουσιαστικά «καταθέσεις» αυτοπτών μαρτύρων, θα εξεταστούν από το Δικαστήριο στο οποίο έχει παραπεμφθεί ο υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Σουδάν, Αχμέντ Μοχάμεντ Χαρούν, κι ένας εκ των ηγετών των αραβικών πολιτοφυλακών «τζατζαγουίντ», ο Αλί Μοχάμεντ Αλί Αμπντ-αλ-Ραχμάν, για εγκλήματα πολέμου.

Τα σχέδια αυτά έγιναν αβίαστα από τα παιδιά, στα οποία έδωσαν λίγα χρώματα και χαρτιά έξω από τις αίθουσες όπου οι μητέρες τους κατέθεταν για τις ωμότητες των οποίων έγιναν μάρτυρες ή, σε πολλές περιπτώσεις, έπεσαν θύματα. Την πρωτοβουλία να συλλέξει τις ζωγραφιές και να τις προωθήσει στο Δικαστήριο ανέλαβε η μη κυβερνητική οργάνωση Waging Peace. «Αυτό που προκύπτει από τις εικόνες στηρίζει ουσιαστικά αυτό που γνωρίζουμε ότι συνέβαινε στο Νταρφούρ και έρχεται σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η σουδανική κυβέρνηση», επισημαίνει η διευθύντρια της οργάνωσης Ρεμπέκα Τίνσλεϊ.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ (www.repubblica.it)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/08/2007
Δείξε μου περισσότερα γιατί είμαι περίεργος...