Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

21 Δεκ 2007

ΕΛ. ΑΣ. το μεγαλείο σου!

Στο παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσετε την εκσυγχρονισμένη Ελληνική Αστυνομία σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αφυπνίσεως των χρηστών ναρκωτικών.Σύγχρονοι Έλληνες αστυνομικοί με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό (πλαστικό κουβά), μπουγελώνουν χρήστη ναρκωτικών ο οποίος κοιμάται σε είσοδο πολυκατοικίας. Σίγουρα θα είναι μια από τις νέες μεθόδους στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί οι Έλληνες αστυνομικοί.

Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο ηθικά αναπτυγμένη σαν κοινωνία, ώστε ν' αποδεχτούμε αυτές τις μεθόδους. Καταδικάζουμε κάθε ανάλογη πράξη και ζητούμε τον παραδειγματική τιμωρία των δύο αστυνομικών.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα προστατέψουν τον Έλληνα πολίτη; Έχουν άραγε τα κότσια να κάνουν τα ίδια στους μεγαλεμπόρους του θανάτου;

Αλλά έτσι τους έμαθαν, έτσι πράττουν! Αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Δυστυχώς είναι ο κανόνας.

Παρακαλώ διαδώστε αυτό το βίντεο της ντροπής.
Δείξε μου περισσότερα γιατί είμαι περίεργος...

Άχ δελφίνι, δελφινάκι!

Σε υψηλό κίνδυνο βρίσκονται τα δελφίνια που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η ηχορρύπανση, η μόλυνση των υδάτων αλλά και η έλλειψη αλιευμάτων είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που απειλούν τα χαριτωμένα θηλαστικά.

«Σε λίγα χρόνια, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας, εικόνες όπως αυτή με τα δελφίνια να κολυμπούν πλάι στα πλοία θα είναι απλά αναμνήσεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο ερευνητής και υπεύθυνος θαλάσσιων ερευνών του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος», κ. Θόδωρος Τσιμπίδης. Όπως επισημαίνει, παρόλο που δεν μπορεί να γίνει μία συνολική καταγραφή των δελφινιών στα ελληνικά ύδατα, την τελευταία δεκαετία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι πληθυσμοί τους μειώνονται και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Τα είδη των δελφινιών που είναι «μόνιμοι κάτοικοι» στις ελληνικές θάλασσες είναι: το ρινοδέλφινο, το οποίο είναι το πιο ζαβολιάρικο δελφίνι, αφού κάνει ζημιά στα δίχτυα των ψαράδων, το ζωνοδέλφινο, που είναι πελαγίσιο είδος, το σταχτοδέλφινο, το μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα είδη δελφινιών και το κοινό δελφίνι, που συναντάται τώρα πια σε πολύ μικρές ομάδες και αυτές κυρίως στο Αιγαίο. «Από τις έρευνες που κάναμε το 1993 στην περιοχή μεταξύ Επτανήσων, Αιτωλοακαρνανίας και Πελοποννήσου υπήρχαν 150- 200 κοινά δελφίνια. Πριν από τέσσερα χρόνια μειώθηκαν στα 45 και φέτος είχαμε μόλις 8», τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Η κόκκινη λίστα
Ο αριθμός των... ελληνικών δελφινιών, όπως αναφέρει, που ξεβράζονται στις ακτές όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο. «Μόλις το τελευταίο δίμηνο είχαμε τουλάχιστον 15 περιστατικά σε ακτές από την Ικαρία μέχρι και τον Σαρωνικό. Θα πρέπει όμως να υπολογίσουμε ότι για κάθε δελφίνι που ξεβράζεται στην ακτή υπάρχουν άλλοι 30 με 35 θάνατοι δελφινιών που δεν τους παίρνουμε είδηση». Συμπληρώνει δε ότι το είδος των δελφινιών που βρίσκεται πρώτο στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος (ΙUCΝ) είναι το κοινό δελφίνι, ενώ «κόκκινη» περιοχή είναι το Ιόνιο Πέλαγος.

Ο υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνος για τα δελφίνια είναι η ηχορρύπανση. «Τα δελφίνια επικοινωνούν μεταξύ τους με ήχους. Η μεταξύ τους επικοινωνία όμως πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των σόναρ που χρησιμοποιούνται στα σκάφη και τα αποσυντονίζουν, με αποτέλεσμα να χάνονται από τις ομάδες τους», λέει η υδροβιολόγος του «Αρχιπελάγους», κ. Αναστασία Μήλιου. Δεν είναι όμως ο μοναδικός κίνδυνος για τα δελφίνια. «Η μόλυνση των υδάτων είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες ρυπογόνων ουσιών μέσω της τροφικής αλυσίδας». Συμπληρώνει δε ότι και η έλλειψη αλιευμάτων είναι παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του πληθυσμού των δελφινιών. «Η κακή αλιεία και η υπεραλιεία που παρατηρείται στην Ελλάδα δεν αφήνει τροφικά αποθέματα για τα ζώα της θάλασσας».

Σταγόνα στον ωκεανό οι προσπάθειες.
ΚΙ ΕΝΩ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ για τη ζωή των δελφινιών είναι άμεσος, ελάχιστες είναι οι συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για να αποτραπεί η πλήρης εξαφάνισή τους. «Πρόσφατα φορείς από τη Δυτική Ελλάδα με τη δική μας βοήθεια και τη στήριξη της εταιρείας ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ενώθηκαν, δημιουργώντας την “Κυανή Κοινωνία” για την προστασία των δελφινιών του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου». Παράλληλα στο νησί της Ικαρίας θα λειτουργεί από τον ερχόμενο Φεβρουάριο ο σταθμός μόνιμης παθητικής υδροακουστικής παρακολούθησης, στον οποίο θα γίνεται επεξεργασία των θαλάσσιων δεδομένων, με μικρόφωνα που θα είναι τοποθετημένα στον βυθό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

ΠΗΓΗ: Τα ΝΕΑ
Δείξε μου περισσότερα γιατί είμαι περίεργος...

Νέος ιπτάμενος ρουφιάνος


Το "Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας των Η.Π.Α." (AFRL) αναπτύσσει αυτήν την περίοδο ένα μικροσκοπικό κατασκοπευτικό ιπτάμενο όχημα το οποίο μπορεί να συλλέξει ενέργεια από τα εναέρια ηλεκτροφόρα σύρματα του δημόσιου δικτύου ηλεκτροδότησης. Μ' αυτό το τρόπο μπορεί να διεκπεραιώσει πιο μακροχρόνιες κατασκοπευτικές αποστολές. Επίσης έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίζεται σε διάφορα δυσδιάκριτα αντικείμενα, όπως ένα ακίνδυνο σκουπίδι που κρέμεται από το καλώδιο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία που συμπεριλαμβάνει πτυσσόμενα φτερά και κινητά μέρη που επιτρέπουν στην άτρακτο να μεταμορφωθεί.
Φυσικά, η ιδέα της προσγείωσης σ' ένα ηλεκτροφόρο σύρμα είναι πρόκληση. Η συσκευή θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει σπινθήρες που θα έκαναν από μακριά αισθητή τη θέση της. Παρά αυτές τις προκλήσεις και την αποδοχή ότι ολόκληρη η ιδέα είναι «παράξενη,» το AFRL προγραμματίζει να διεξάγει δοκιμαστικές πτήσεις το 2008.

Πάντως για καλό και κακό, ας είμαστε από εδώ και πέρα λίγο πιο προσεκτικοί με τα αντικείμενα που κρέμονται από τα ηλεκτροφόρα σύρματα.

ΠΗΓΗ: New Scientist

Δείξε μου περισσότερα γιατί είμαι περίεργος...