Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

24 Μαρ 2008

Το Θιβέτ άναψε τη Φλόγα.

Διαμαρτυρία ακτιβιστών για τη απελευθέρωση του Θιβέτ, αστυνομική βία και παρωδία, προκλητική αποσιώπηση από τα κρατικά ΜΜΕ και από την Ελληνική διπλωματία. Αυτά αποκομίσαμε από την σημερινή τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εικόνες και σκηνές ντροπής, σε ένα θεσμό που στην σύγχρονη αναβίωση του, έχει μεταλλαχθεί σε όπλο των ισχυρών.

Το παρακάτω βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, πιστεύω ότι, όχι μόνο καλύπτει αντικειμενικά το γεγονός, αλλά και δίνει φωνή στους διαμαρτυρόμενους ακτιβιστές.



Το Θιβέτ βρίσκεται υπό Κινεζική κατοχή από το 1950, μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Μάο.

Έκτοτε, οι Θιβετιανοί έχουν υποφέρει πολλά από το εκάστοτε Κινέζικο καθεστώς. Όμως για να είμαστε αντικειμενικοί, πολλά έχουν υποφέρει και οι Κινέζοι πολίτες, που εδώ και χιλιάδες χρόνια τυγχάνουν ακραίας εκμετάλλευσης και σφαγιάζονται με το παραμικρό, προς τέρψιν του κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος. Και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η ιστορία χάνεται στα βάθη των αιώνων, σίγουρα δεν μπορεί να το χωρέσει μυαλό ανθρώπου.

Τώρα, πως γίνεται ο αγώνας του Θιβέτ να αποτελεί για μας, απλές ταραχές; Σχετικά μ' αυτό διαβάστε το άρθρο "Στα κατεχόμενα του Θιβέτ", του Πάσχου Μανδραβέλη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Όπως μετέδωσαν επισήμως το ΜΜΕ, στις 10 του Μάρτη, ομάδα ακτιβιστών θιβετιανής καταγωγής, αποπειράθηκαν ν' ανάψουν την δικιά τους φλόγα εντός του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Επειδή δεν κατάφεραν να εισέλθουν, την άναψαν έξω από την Αρχαία Ολυμπία. Η είδηση αυτή μάλλον αποδεικνύεται ψευδής, διότι όπως βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο, και εισήλθαν και άναψαν την φλόγα εντός τους ιερού χώρου, οργανώνοντας την δικιά τους λαμπαδηδρομία.

Κατά μερικούς ελαφρόμυαλους, αυτό αποτελεί προσβολή στον χώρο και στους θεσμούς, διότι εισήλθαν χωρίς άδεια. Συγγνώμη, αν ζητούσαν άδεια θα τους την έδιναν; Έπειτα από ότι βλέπουμε οι άνθρωποι σέβονται το χώρο και τους Ολυμπιακούς θεσμούς περισσότερο από τα λαμόγια, τους διοργανωτές.

Εντύπωση δε μου προκαλεί η επίθεση στους δύο Θιβετιανούς ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν έξω από το Στάδιο, όπου δύο "αθλητές" βγαίνουν από την πορεία, τους ξυλοφορτώνουν και στην συνέχεια ξαναεντάσσονται στην πορεία, λες και δεν συνέβη τίποτα. Αυτό λέγεται προσβολή των θεσμών και όχι η διαμαρτυρία για τα ανθρώπινα διακαιώματα που στο κάτω-κάτω αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητικού πνεύματος.

Επίσης, χαρακτηριστική είναι η εικόνα σύλληψης ενός άλλου ακτιβιστή ο οποίος προσπάθησε να επιδώσει ψήφισμα στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Jacques Rogge. Δύο μπάτσοι με πολιτικά το κρατάν και ενώ τρέχουν ψελλίζουν παρακλητικά: "Ένα περιπολικό ρε παιδιά! Καλέστε ένα περιπολικό!". Μια φωνή από το βάθος τους απαντάει κοφτά: "Δεν έχει περιπολικά εδώ". Επίσης πλάκα έχει που αυτός που προσπαθεί να καλύψει το πρόσωπο του, δεν είναι ο ακτιβιστής... αλλά ο μπάτσος.

Εν όψη έλευσης των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, οι Θιβετιανοί (όπως ήταν αναμενόμενο) έχουν βαλθεί να τραβήξουν τα βλέμματα του κόσμου πάνω τους. Είναι μια κίνηση απελπισίας και αναζήτησης βοηθείας από την παγκόσμια κοινότητα. Στην Ολυμπία πάντως, μάλλον που πέτυχαν τον σκοπό τους και μπράβο τους.

Από την άλλη πλευρά, η Κινέζικη κυβέρνηση συνεχίζει αδιάλλακτη το βιολί της ρίχνοντας λάδι στην φωτιά. Με τα πρόσφατα γεγονότα στο Θιβέτ, μάλλον έδωσε περισσότερη έμφαση για μια ακόμη φορά στον κακό χαρακτήρα και την αδιαλλαξία της.

"Αν η ολυμπιακή φλόγα είναι ιερή, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακόμη πιο ιερά. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει την Ολυμπιακή Φλόγα, ένα σύμβολο ειρήνης, χωρίς να καταγγείλουμε τη δραματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων"
Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

2 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία με το Θιβέτ είναι παλιά και γνωστή. Οι Κινέζοι δεν κάνουν τον "Κινέζο", αλλά σκοτώνουν μια χούφτα ανθρώπων και μαζί τους μια φιλοσοφία πανάρχαιη, ένα πολιτισμό μοναδικό. Σίγουρα θα τους άξιζε ένα μποϊκοτάζ παγκόσμιο και πολλαπλό, αλλά ποιος τολμάει να τα βάλει με το θηρίο;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΗΜΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ (ΓΙΑ) ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΑΝΩ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΝΟ, ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΖΟΥΡΙΑΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΣΚΙΣΑΝΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΠΩΣ ΠΡΟΣΒΑΛΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!
ΟΧΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ, ΟΧΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ!
http://deepharmonicecology.blogspot.com
(2ο ΘΈΜΑ) ΚΑΙ
http://pofyzo.blogspot.com