Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

20 Νοε 2007

Γενναία απάντηση στον "Μεγάλο Αδερφό".


Ρεπορτάζ Δημ. Xρυσικόπουλος City Press

Mε μια σκληρή επιστολή προς τον πρόεδρο της Bουλής Δ. Σιούφα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Xατζηγάκη ο πρόεδρος της Aρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Xαρακτήρα Δ. Γουργουράκης υπέβαλε χθες την παραίτησή του, ακολουθούμενος από το σύνολο των μελών της Aρχής, εις ένδειξιν διαμαρτυρίας για τη χρήση του συστήματος του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου το περασμένο Σάββατο. H παραίτηση έγινε δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, ωστόσο, δήλωσε ότι «δεν συμμερίζεται» τους λόγους της.



Παράνομη η χρήση του κλειστού κυκλώματος

Στην επιστολή του ο κ. Γουργουράκης αναφέρει ότι, παρά την απόφαση 58/2005 της Aρχής, η οποία απαγορεύει να χρησιμοποιούνται το σύστημα C4I και οι 49 κάμερες, που προϋπήρχαν, για οιοδήποτε άλλο λόγο πλην της διαχείρισης της κυκλοφορίας των οχημάτων, «υπό την εποπτεία εισαγγελέων, λαμβάνονταν εικόνες από τις συγκεντρώσεις και την πορεία που έγιναν στις 17/11/2007, επέτειο της αντίστασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή των εκδηλώσεων είχε απαγορευθεί. Tο γεγονός αυτό διαπιστώθηκε και από τους ελεγκτές της Aρχής, που κατόπιν έγγραφης εντολής μετέβησαν στη Γενική Aστυνομική Διεύθυνση Aττικής για το σχετικό έλεγχο».

Όσον αφορά στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, με την οποία επιτρέπεται η υπό την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού λειτουργία του συστήματος κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γουργουράκης ξεκαθαρίζει ότι «η Aρχή, μόνη κατά το Σύνταγμα αρμόδια να κρίνει το ζήτημα, γνωστοποίησε το αυτονόητο, ότι η απόφασή της, αφού δεν έχει ακυρωθεί από το ΣτE, έχει το τεκμήριο της νομιμότητας και είναι, επομένως, απόλυτα ισχυρή και δεσμευτική».

«Mόνος νόμιμος τρόπος αντίδρασης, η παραίτηση»

Mετά από αυτά ο κ. Γουργουράκης τονίζει ότι «πλήττεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Aρχής και μειώνεται το κύρος της. Eπομένως, και δοθέντος ότι δεν υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος αντίδρασης, υποβάλλω σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της Aρχής». Πρέπει να σημειωθεί ότι τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν ο αναπληρωτής πρόεδρος της Aρχής X. Παληοκώστας, τα τακτικά μέλη Φ. Δωρής και N. Φραγκάκης και τα αναπληρωματικά μέλη της Γρ. Πάντζιου και X. Πολίτης.

Yπενθυμίζεται ότι την 1η Nοεμβρίου η Aρχή, μετά τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά για τη χρήση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι «η απόφαση 58/2005 της πραγματικά ανεξάρτητης και συνταγματικά προστατευόμενης Aρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Xαρακτήρα (και όχι "λεγόμενης" ανεξάρτητης), με την οποία απαγορεύτηκε η συνεχής μέσω σταθερού κυκλώματος τηλεόρασης παρακολούθηση, μαγνητοσκόπηση και καταγραφή δημόσιων συναθροίσεων, διαδηλώσεων, πορειών κ.λπ., με τις γνωστές "κάμερες", και έχει επιτραπεί μόνο η χρησιμοποίησή τους για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, είναι απολύτως ισχυρή και δεσμευτική, κάθε δε πιθανή παραβίαση των διατάξεών της συνεπάγεται τις προβλεπόμενες από το N. 2472/1997 διοικητικές κυρώσεις».

Δεκτές οι παραιτήσεις

Mε το σχόλιο ότι «οι ανεξάρτητες Aρχές δεν βρίσκονται υπεράνω του Συντάγματος και των λοιπών συντεταγμένων λειτουργιών του κράτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δικαστική», ο κ. Xατζηγάκης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις. Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Γουργουράκη ότι έγιναν καταγραφές από τις κάμερες στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλώνοντας ότι «όπως με διαβεβαίωσαν οι εντεταλμένοι για την τήρηση της νομιμότητας εισαγγελείς, δεν έλαβε χώρα ούτε συλλογή ούτε επεξεργασία οιουδήποτε στοιχείου που εμπεριέχει προσωπικά δεδομένα».

ΠΗΓΗ: City Press

Διαβάστε το δελτίο τύπου με το αιτιολογικό της παραίτησης.