Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

29 Φεβ 2008

Η Greenpeace μας προτρέπει να πιούμε Coca Cola!!

Τι ήταν πάλι αυτό που έπαθα πρωινιάτικα!! Έχουν περάσει τόσες ώρες κι ακόμα να το ξεπεράσω. Τι το 'θελα να θέλω να διαβάσω τα νέα της Greenpeace πρωί-πρωί!! Αποτέλεσμα... Άλλη μια κεραμύδα στο κεφάλι!!

Λοιπόν!! Ούτε λίγο, ούτε πολύ η πολυαγαπημένη μας Greenpeace μας προτρέπει να πίνουμε Coca - Cola (προσέχτε μην τολμήσετε και πιείτε άλλο αναψυκτικό! Ούτε καν Pepsi!).

Συγκεκριμένα στο site του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, σε άρθρο με τίτλο "Εσείς πώς πίνετε το διοξείδιό σας;", δημοσιευμένο στις 27-2-2008, αναγράφονται τα εξής:

-------------------------------------------------------------
"Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι ρύπος, αλλά αέριο του θερμοκηπίου και πίνεται με την πορτοκαλάδα, την μπύρα και την Coca Cola".
Τ. Αθανασόπουλος, Πρόεδρος ΔΕΗ, 26-2-2008


Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 25-2-2008, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ δικαιούνται να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα περίπου 45 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Δεδομένου ότι ένα λίτρο Coca Cola περιέχει 6 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, κάθε Έλληνας (περιλαμβανομένων βρεφών και ηλικιωμένων) θα πρέπει να καταναλώνει ημερησίως 1.868 λίτρα Coca Cola για να δεσμεύσει το παραγόμενο από τη ΔΕΗ διοξείδιο του άνθρακα.

Εμπρός λοιπόν. Σώστε το κλίμα, πιείτε Coca Cola!

-----------------------------------------------------------

Πραγματικά έμεινα άφωνος! Πως είναι δυνατόν μια οικολογική οργάνωση η οποία μάχεται τόσα χρόνια με ακτιβισμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, να χρησιμοποιεί σλόγκαν που όχι μόνο διαφημίζει, αλλά και προτρέπει προς χρήση προϊόντων μιας πολυεθνικής εταιρείας, γνωστής πλέον για τα έγκλημα της εναντίον του πληθυσμού του Τρίτου Κόσμου; (!!!)

Ποιος είναι αυτός που σύνταξε αυτό το απαράδεκτο κείμενο, το οποίο εκθέτει ταυτόχρονα την οργάνωση; Δεν θέλω να πιστεύω ότι όλα τα μέλη του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace (και όχι μόνο) συμμερίζονται αυτό τον τρόπο έκφρασης.

Ελπίζω σύντομα να ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα!

14 Σχόλια:

Xavier είπε...

Νομίζω ότι δεν έπιασες το πνεύμα της ανακοίνωσης. Ή εγώ δεν έπιασα το πνεύμα του δικού σου κειμένου.

CyberComandante Manos είπε...

Αγαπητέ Xavier, όταν κάποιος μιλάει εκ μέρους μιας από τις πιο μεγάλες και πιο ενεργές οικολογικές οργανώσεις του πλανήτη, πρέπει να προσέχει διπλά τα λόγια του.

Θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη "αναψυκτικό", αντί "Coca Cola".

Ίσως να έχει επιβληθεί - μέσω χρόνιας πλύσης εγκεφάλου - στις μάζες, η ταύτιση της λέξης "Coca Cola" με το αναψυκτικό, όμως είναι απαράδεκτη η χρήση της λέξης "Coca Cola" ως παράδειγμα, από μια οργάνωση σαν την Greenpeace διότι:
1)αναφέρεται σε συγκεκριμένη εταιρεία και προϊόν (άρα προβολή) και
2)μιλάμε για μια εταιρεία με δράση ενάντια στο περιβάλλον και τον άνθρωπο (αν έχεις υπόψιν σου).

Είναι ένα μήνυμα προβολής το οποίο δρα συνειδητά και υποσυνείδητα υπέρ μιας εταιρείας η οποία δρα ενάντια στους επίσημους στόχους της Greenpeace (καθώς και κάθε φυσιολογικού ανθρώπου).

Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ είπε...

Συμφωνώ με τον Xavier, γιατί το συγκεκριμένο αναψυκτικό (είδες εγώ δεν λέω τ' όνομά του) είναι το πιό διαδεδομένο. Από την άλλη ίσως έχεις δίκιο οτι θα μπορούσαν να γράψουν απλά "αναψυκτικό", πάντως δεν συμφωνώ με το περί προβολής.

CyberComandante Manos είπε...

Αααα!!! Είναι το πιο διαδεδομένο!! Σωστά!
Τυχαίο; Όχι φυσικά!

Το ξέρετε ότι ο Santa (που εμείς βαφτίσαμε Αη Βασίλης) είναι δικό της κατασκεύασμα, by the way; [που έλεγαν κι Αρχαίοι Έλληνες :-)].

Δεν μου λέτε; Ξέρεις κανείς τίποτα για τις βρομοδουλειές τις "The Coca Cola Company" στις Ινδίες και στην Νότιο Αμερική;

Σχετικά με την προβολή, να διευκρινίσω ότι, προβολή δεν κάνεις μόνο όταν το θέλεις. Προσέξτε διότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάω εγώ ή εσείς. Μιλάει μια μεγάλη και σοβαρή οικολογική οργάνωση.

Όταν λοιπόν σου λέει "Σώστε το κλίμα, πιείτε Coca Cola!", έστω ως σχήμα λόγου - παρ' όλο ότι δεν έχει την πρόθεση - καταλαβαίνετε το μήνυμα που περνάει υποσυνείδητα;

Αγαπητοί φίλοι, ας σταματήσουμε να είμαστε πλέον θύματα ύπουλης προπαγάνδας κι ελέγχου του νου. Ας σιγουρευτούμε πως, ότι λέμε αυτό είναι πραγματικά αυτό που θέλουμε εμείς να πούμε και ας μάθουμε να λέμε τα πράγματα με τ' όνομα τους. Ας μην είμαστε πλέον θύματα υποβολής.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με "Coca (αλήθεια, τι μου θυμίζει αυτή η λέξη;) Cola", ψάξτε λίγο. Το διαδίκτυο βριθεί με σχετικές πληροφορίες. Μην με αναγκάσετε να γράψω σχετικό άρθρο και φάω κι εγώ καμιά μήνυση συκοφαντίας κι εκβιασμού :)

Αφήστε γιατί δεν είναι η κατάλληλη στιγμή :)

Unknown είπε...

Επι της ουσίας:Υπάρχει ένα πρόβλημα και προτείνεται μια...λύση...με ονοματεπώνυμο...Αλήθεια ,θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε επίσημα αν η πράσινη οργάνωση έχει με οποιονδήποτε τρόπο χρηματοδοτηθεί στο παρόν ή στο παρελθόν,άμεσα ή έμμεσα απο την εν λόγω εταιρεία...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Νομίζω ότι η Greenpeace μόνο καλά δεν τα πάει με τις μεγάλες οργανώσεις και πολυεθνικές.Βλέπε Monsanto, ΗΠΑ κάθε πολεμική και μονοπωλιακή τακτική ανά τον κόσμο .Αυτό έχει φανεί επανειλημμένα ..Γνωρίζετε ότι αρνήθηκε 130.000 ευρώ δωρεά του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Σουφλιά;
Το κείμενο είναι καθαρά ειρωνικό εξ αρχής ως τέλους και βεβαίως θέλει να πει"καλά και υπάρχει και η Coca Cola και σώζει το περιβάλλον!"Είναι σαφέστατα αιχμηρό και προς τη ΔΕΗ με την οποία ως γνωστόν έχει κηρύξει μάχη , εδώ και δεκαετίες καταδικάζοντας τις ρυπογόνες πρακτικές της .Αντί να το πει έτσι ,έδωσε την ανακοίνωση που διαβασατε.Νομίζω ότι συτό είναι ξεκάθαρο.Τώρα γιατί χρησιμοποίησε τον όρο Coca Cola , νομίζω πρέπει να δείτε την ανακοίνωση της ΔΕΗ , η οποιά δε λέει "αεριούχο αναψυκτικό , αλλά Coca Cola".Καλώς ή κακώς αυτό συμβαίνει με τα λεγόμενα trademarks..Πως λέγαμε παλιότερα "πάρε μου ένα Bic " και εννοούσαμε ένα στυλό;
Νομίζω λοιπόν ότι η Greenpeace συνεχίζει να βάλλει κατά των αμαρτωλών πολυεθνικών καιτης ρυπογόνας ΔΕΗ και σε αυτό το κείμενο!
Κώστας

CyberComandante Manos είπε...

Αγαπητέ Κώστα, ορθώς νομίζω το θέτεις το θέμα και συμφωνώ μαζί σου. Kanetakis μάλλον δεν γνωρίζεις την πολιτική της Greenpeace.

Πιστεύω ότι το πρόβλημα έγκειται στην διατύπωση η οποία αφήνει περιθώρια να κάνει κάποιος ύποπτες σκέψεις για την οργάνωση.

Ουσιαστικά δεν βάλω κατά τις οργάνωσης. Απλά προσπαθώ να την προστατέψω από λάθη κάποιων στελεχών της. Εντάξει, καταλαβαίνω. Άνθρωποι είναι και αυτοί, λάθη θα κάνουν. Αυτό που μετράει σε τελική γραμμή είναι η πρόθεση. Όμως, όλοι εμείς που πιστεύουμε σε κάτι έχουμε χρέος να το κρατήσουμε στην πρέπουσα γραμμή.

Άλλωστε αυτούς που συμπαθούμε, οφείλουμε να τους ασκούμε δριμύτερη κριτική. Δεν συμφωνείτε;

Unknown είπε...

Σίγουρα η greenpeace δεν είναι τόσο άγια όσο νομίζουμε. Έχει δικτυωθεί καλά κι ας προσφέρει κάποιο έργο, έχει αποκτήσει δύναμη, λόγω "πλατών" που έχει.
Τώρα αν το συγκεκριμένο αναψυκτικό είναι μια απ' αυτές δεν το ξέρουμε ακόμη...

Ανώνυμος είπε...

Μη χάνετε το δάσος παιδιά...

James Bond είπε...

Είστε όλοι τόσο συνομοσιολόγοι και τρόμπες!!!!!Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι ειρωνικό και τι όχι.Ρε ζώα διαβάστε λίγο τη συνέβη με τον διευθυντή της ΔΕΗ διαβάστε καμία εφημερίδα μάθετε λίγο για τα προβλήματα του πλανήτη ΄δείτε λίγο ειδήσεις και όχι Χαρδαβέλλα και Τριανταφυλλόπουλο.Το παίζετε και bloggers ήμαρτον!!!!!!Ειδικά εσύ Cyber Comandante κόψε τα ναρκωτικά και grow up είσαι όλη τη μέρα στο διαδύκτιο και δεν ξέρεις την τύφλα σου από τι γίνεται στον πλανήτη.Έχεις γνώμη και για όλα το παίζεις και κάποιος!!!!Η Greenpeace κράζει με τον πιο έξυπνο τρόπο και εσένα το μυαλό σου είναι κολλημένο στη συνομοσία μπας και κερδίσεις κανά μέλος στο Blog σου ντροπή πουλημένε!!!!Κόψτε μου και το mail για να πω σε όλο τον κόσμο τι φασίστες είστε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι πραγματικά απίστευτο να ξεκινάει τέτοια κουβέντα με βάση μια ξεκάθαρα ειρωνική διατύπωση.Όλοι οι καλοθελητές βρήκαν "πλάτες" της οργάνωσης,συνδέσεις με πολυεθνικές και δε συμμαζεύυεται.Από όλη αυτή την ιστορία με τη ΔΕΗ μόνο αυτό μένει;Τυχαίνει να γνωρίζω πολλούς από τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και μπορώ να διαβεβαιώσω πως τα άσχετα σχόλια που γράφονται εδώ για επρίεργες συναλλαγές βασίζονται είτε στην ημιμάθεια είτε στην εμπάθεια.Αν ξέρει κάποιος κάτι παραπάνω τελως πάντων ας το πεί,συγκεκριμένα.Και εσύ ρε cyber...αυτό βρήκες να πείς;Για το υποσυνείδητο και τα λοιπά;Έλεος.

CyberComandante Manos είπε...

Αγαπητέ James Bond.

Ελπίζω να μην είσαι τόσο τρόμπας όσο αυτός που περήφανα φέρεις τ' όνομα του. Τώρα πόσο τρόμπας είμαι εγώ φανεί, μην ανησυχείς.

Κατ' αρχήν θέλω να σου διευκρινίσω ότι είμαι πολύ παλιός υποστηρικτής της Greenpeace (όχι στα λόγια). Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να υποστηρίζω την οργάνωση με όποιο μέσο μπορώ, αφού την θεωρώ την κορωνίδα των οικολογικών οργανώσεων. Όμως, αυτό δεν με εμποδίζει να της ασκώ κριτική. Πιστεύω ότι αυτούς τους οποίους συμπαθείς οφείλεις να κριτικάρεις περισσότερο.

Λάθος χειρισμοί έχουν γίνει και στο παρελθόν. Έχω μιλήσει προσωπικά με άτομα από άλλες χώρες που έδρασαν για κάποιο χρονικό διάστημα σαν ακτιβιστές της και μου έχουν αναφέρει εσφαλμένες κινήσεις. Εκεί λοιπόν υπάρχει το χρέος το δικό μας. Να επισημάνουμε το λάθος.

Κατ' αρχήν θα σε ρωτήσω Mr James Bond, - που έχεις περισσότερη γνώση και διορατικότητα - αν γνωρίζεις τη σημαίνει "Coca - Cola";

Τώρα αν εσύ αποκαλείς έξυπνο τρόπο το να χρησιμοποιείται μια λέξη σύμβολο της εγκληματικότητας και της αδιαλλαξίας των πολυεθνικών, επειδή μόνο και μόνο την χρησιμοποίησε ο ευφυέστατος δ/ντης της ΔΕΗ για να πει τη μπούρδα του... εεε!!! Τι να σου πω!

Δεν ανέχομαι τέτοιες ατασθαλίες - έστω και εκφραστικές - από μια οργάνωση στην οποία έχω τόσο πιστέψει. Έχω στείλει ήδη e-mail στην οργάνωση και περιμένω απάντηση.

Σ' ευχαριστώ Mr Jame Bond που με αποκαλείς ζώο, αφού τα ζώα είναι πολύ ανωτέρα από το εκφυλισμένο ανθρώπινο είδος. Τιμή μου!

Δεν ανέχομαι όμως να με αποκαλείς φασίστα! Αυτό είναι προνόμιο του πράκτωρ 007 που θέλεις να φέρεις το όνομα.

Εδώ είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων. Κάθε άποψη είναι ευπρόσδεκτη, εκτός αν είναι εκτός θέματος, spam, ή χυδαίο! Εξ' ου και το moderation.

Τώρα, αν σκοτωνόμουν για την επισκεψιμότητα, θα έβαζα και διαφημίσεις να τα κονομίσω και Θα έγραφα πιο τακτικά.

Τέλος, ευτυχώς που εσύ βλέπεις τι γίνεται κι εμείς είμαστε χωμένοι μες την πρέζα. Μπορείς να μας βοηθήσεις να απεξαρτηθούμε και να δούμε αυτά που βλέπεις κι εσύ, που όπως λες εμείς δεν τα βλέπουμε; Είμαι περίεργος να δω τι βλέπεις που εγώ δεν το βλέπω;

Άκουσε φίλε. Πριν από μερικά χρόνια όταν κάποιος έκανε κριτική στην Greenpeace, μου 'ρχόταν να τον χτυπήσω. Καταλαβαίνω πως νιώθεις. Όμως κάποτε κατάλαβα ότι δεν υπάρχει πανάκεια. Άρα θα πρέπει να ασκούμε κριτική στους πάντες και πάνω απ' όλα στον εαυτό μας.

Προσωπικά δεν θέλω να κάνω κακόβουλη κριτική, ειδικά σε πρόσωπα και οργανώσεις που πιστεύω στις αξίες τους. Αν κάπου δεν εκφράστηκα σωστά, ζητάω συγγνώμη.

Πάντως άλλη φορά, σκέψου πρώτα πριν γράψεις. Μην υποβιβάζεις τόσο επιπόλαια τον εαυτό σου.

(Έγραψες το ίδιο πράγμα δύο φορές. Έκρινα σωστό να δημοσιεύσω μόνο τη μία. Εντάξει;)

CyberComandante Manos είπε...

ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΩ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η GREENPEACE ΧΡΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ.

Τελεία και παύλα.

Ξέρω πολύ καλά πως δουλεύει το οικονομικό σύστημα της Greenpece. Και άτομα γνωρίζω και έχω μιλήσει μαζί τους. Δεν είμαι άσχετος ούτε και συνωμοσιολόγος.

Για τη γαμημένη την Coca Cola δεν έχει να πει κανένα σας τίποτα. Γι΄αυτή μιλάω. Καλά! Ιδέα δεν έχετε περί του θέματος; Τι νομίζετε ότι είναι; Ένα αναψυκτικό και τελειώσαμε;

Όλοι ντοπαρισμένοι είσαστε;

Πόσες κόκες ήπιατε σήμερα;;;

Ανώνυμος είπε...

Re pate kala??Eiste teleios xazoi???Miden xioumor??Kai esi vre agori mou pou vgeneis kai aktageleis den exeis tipote allon na kaneis apo to na les vlakeies???Ousiastika ta paidai apo to grafeio tis greenpeace diakomodoun tin anakinosi tou Athanasopoulou...a re ti xazoviolides eiste gamoto...Dadioarvilistes...antioikologoi...eseis kanete tin zimia...Ante pies kamia stagona xioumor...xaaxaxaxa