Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

25 Απρ 2008

Οι Mor ve Ötesi στην Αθήνα

Στις 14 με 15 του Απρίλη βρέθηκαν οι Mor ve Ötesi στην Αθήνα, κάνοντας έτσι από την χώρα μας την αρχή του προγραμματισμένου promo tour στην Ευρώπη, εν όψη της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό της Eurovision.

Παραθέτω παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησαν στην στη ΝΕΤ και τη Δήμητρα Ακριώτου, όπως αυτή παρουσιάστηκε στο site της ΕΡΤ για την Eurovision.

Γιατί επέλεξατε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό της Eurovision;
Harun Tekin: Όταν μας έγινε η πρόταση από το TRT (σ.σ. το κρατικό κανάλι της Τουρκίας), καθίσαμε και σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά τα υπέρ και τα κατά, γιατί στη χώρα μας η Eurovision είναι πολύ δημοφιλές show. Από την άλλη πλευρά, είμαστε 13 χρόνια μαζί και έχουμε κάνει 5 άλμπουμ. Το σκεφτήκαμε όμως και είπαμε το "ναι". Δεν θα μας επηρεάσει πιστεύω. Και μετά τη Eurovision εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε: να βγάζουμε δίσκους, να κάνουμε την παραγωγή σε νέους μουσικούς, γιατί έχουμε δικιά μας εταιρεία παραγωγής, τη Rakun και γενικά να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στο χώρο.

Είστε πολιτικοποιημένο γκρουπ, με την έννοια ότι συμμετέχετε ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πώς θα το επιδιώξετε αυτό στη Eurovision;
Harun Tekin: Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι η ξενοφοβία. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να προωθήσουμε το διάλογο, το σεβασμό και την κατανόηση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την κατάσταση που κάποιοι σαν τον Χάντιγκτον ονομάζουν «σύγκρουση των πολιτισμών». Κάτι τέτοιο θα ήταν εφιάλτης και είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αλλά σίγουρα δεν είναι μονόδρομος. Μ’ αυτήν την έννοια το να θέλει μια μπάντα να το παίζει "κουλ" δεν γίνεται πια ειδικά, όταν αναλογίζεσαι τις ευθύνες σου. Αν θέλαμε να το παίξουμε άνετοι δε θα πηγαίναμε στη Eurovision, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή.

Ο τίτλος του τραγουδιού σας είναι «Τρελός». Ποιος είναι τρελός εσείς ή οι άλλοι;
Harun Tekin: Βασικά και τα δύο. Νομίζω ότι η φράση που περιγράφει καλύτερα το τραγούδι είναι: «Ποιος είσαι εσύ που θα με πεις τρελό;»

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι πολύ εσωτερικοί αλλά στο βιντεοκλίπ γίνεται εμφανές ότι θέλετε να αγγίξετε πολύ περισσότερα θέματα…
Kerem Kabadayı: Όποιος προσέξει λίγο περισσότερο το βιντεοκλίπ θα καταλάβει καλύτερα το σκεπτικό με το οποίο πάμε στη Eurovision. Οι γελωτοποιοί που βλέπετε είναι εκείνοι οι άνθρωποι που στον 15ο-16ο αιώνα βρίσκονταν στα παλάτια και διασκέδαζαν τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι προέρχονταν από διαφορετικές χώρες, άλλοι από το Βελιγράδι, άλλοι από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαγδάτη και αλλού. Έκαναν παραστάσεις με φλόγες, σπαθιά, διασκέδαζαν τον κόσμο. Όταν όμως η παράσταση τελείωνε, οι ίδιοι άνθρωποι που διασκέδαζαν μαζί τους, μετά τους αντιμετώπιζαν σαν παρείσακτους, δεν τους θεωρούσαν κανονικά μέλη της κοινωνίας. Έτσι κι εμείς, πάμε στην Eurovision έχοντας τεράστια υποστήριξη ειδικά στην Τουρκία. Όταν όμως όλο αυτό τελειώσει εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρείσακτοι, αναλώσιμοι.

Νιώθετε εκτός συστήματος;
Kerem Kabadayı: Μα όχι. Το αντίθετο. Αποτελούμε μέρος του συστήματος και βασικός μας στόχος είναι να παραμείνουμε στο επίκεντρο της ποπ κουλτούρας, να ακουστεί η μουσική μας από ένα ευρύτερο κοινό. Με αυτή τη λογική πάμε στο διαγωνισμό. Είναι καλό για την μπάντα αλλά και για την πολιτιστική επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς που σίγουρα είναι απαραίτητη στην εποχή μας. Πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους, να τους μιλάμε να προσπαθούνε να καταλάβουμε πως σκέφτονται. Εμείς πρέπει να το κάνουμε αυτό. Κανείς πολιτικός δε θα το κάνει. Από εμάς εξαρτάται και είναι ευθύνη μας να κατανοήσουμε τους άλλους.

Γι’ αυτή την επαφή όμως δε θα ήταν καλύτερο να τραγουδάτε σε αγγλικό στίχο;
Harun Tekin: Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμαστε. Μάλιστα ο Peter Murphy των Bauhaus έχει μεταφράσει τραγούδια μας στα αγγλικά. Δεν θα το κάνουμε όμως αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε καλά και στο ίδιο επίπεδο με τα τούρκικα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο στίχο. Δουλεύουμε πάνω στη γλώσσα, διαβάζουμε ποίηση και προσπαθούμε οι στίχοι μας να έχουν λογοτεχνικό ύφος, εκτός από το περιεχόμενο. Θέλουμε ηχητικά να υπάρχει συνάφεια και ρυθμός. Είναι και τεχνική εκτός από έμπνευση.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της μπάντας αναφέρετε ότι έχετε επηρεαστεί από πολλά συγκροτήματα. Αν οι Mor ve Ötesi δεν υπήρχαν σε ποιο σύγχρονο ή παλαιότερο γκρουπ θα θέλατε να είστε μέλη;
Kerem Özyeğen: Μα στους Beatles φυσικά.
Harun Tekin: Στους Radiohead.
Burak Güven: Στους Led Zeppelin.
Kerem Kabadayı: Εγώ στους King Crimson.

Ποιον καλλιτέχνη ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι ακούτε;
Harun Tekin: Τον Elton John!!!!
Kerem Kabadayı: Εγώ άκουγα πολύ σκανδιναβικό death metal αλλά τώρα θα πω τον Bryan Adams!!!!

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία!


2 Σχόλια:

night blue είπε...

Mou arese para polu to Deli! Idiaiteri xroia fwnis o Harun Tekin (kati san Tourkos Billy Corgan), wraia rock synthesi, aneto, demeno group (gi' ayto ki exoun toses diakriseis pou exoun pro Eurovision)oi Mor Ve Otesi.

Ανώνυμος είπε...

Hello CyberCommandante from England!
Any new posts?