Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

16 Ιαν 2008

Πανεπιστημιακοί εναντίον Πάπα.

Έκρηξη ελεύθερου πνεύματος στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Άμεσο αποτέλεσμα έφερε η αντίδραση της διδακτικής και φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου «Λα Σαπιέντζα» της Ρώμης, στην απόφαση της πρυτανικής αρχής να καλέσει τον Πάπα στις εκδηλώσεις έναρξης του ακαδημαϊκού έτους.

Πάνω από εξήντα καθηγητές καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, τάχθηκαν ενάντια αυτής της επίσκεψης η οποία είχε προγραμματιστεί αύριο, ημέρα Τετάρτη. Αφορμή γι’ αυτή την αντίδραση στάθηκαν οι ΙΣΤ΄ απόψεις του Πάπα Βενέδικτου για τον Γαλιλαίο.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, σε ομιλία του - ως καρδινάλιος Ratzinger - πριν από 15 χρόνια, επικαλούμενος τα λόγια του αυστριακού φιλόσοφου Paul Feyerabend, είχε πει ότι η απόφαση της εκκλησίας ενάντια στον Γαλιλαίο, ήταν λογική και δίκαια.
Οι ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου υπέγραψαν ένα έγγραφο το οποίο λέει εν ολίγοις ότι: «οι απόψεις του Πάπα μας προσβάλλουν και μας ταπεινώνουν», δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η παρουσία του Πάπα στην εκδηλώσεις τους θα ήταν απρεπής.
Έτσι το Βατικανό ακύρωσε την επίσκεψη του Βενέδικτου στο Πανεπιστήμιο της Σαπιένζα στη Ρώμη ενώ οι φοιτητές – με ξεχωριστή πρωτοβουλία - οργανώνουν 4ήμερη εκδήλωση διαμαρτυρίας αυτή την εβδομάδα. Σαν αρχή θα οργανώσουν ένα αντι-εκκλησιαστικό γεύμα με χοιρινό, ψωμί και κρασί, ενώ στο χώρο του γεύματος θα υπάρχει αναρτημένο πανό το οποίο θα αναγράφει: «Η γνώση δεν χρειάζεται ούτε πατέρες, ούτε ιερείς».

Μόλις πριν 15 χρόνια, στις 31 Οκτωβρίου του 1992, ο προκάτοχος του Βενέδικτου, Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, δικαίωσε τον Γαλιλαίο. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι η Γη κινείται! Ο δε Βενέδικτος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι: «η επιστημονική έρευνα της αλήθειας είναι άχρηστη, αφού το Ευαγγέλιο περιέχει όλη την Αλήθεια». Μόνο που το ευαγγέλιο δεν είναι σαφής και αφήνει πτυχές για πολλές ερμηνείες. Για ποια αλήθεια λοιπόν μιλάμε;

Η αντίδραση της Πανεπιστημιακής κοινότητας της «Λα Σαπιέντζα» νομίζω σηματοδοτεί ξεκάθαρα τον αγώνα της ελεύθερης σκέψης ενάντια στο θρησκευτικό σκοταδισμό, που δυστυχώς εξακολουθεί να βασιλεύει ως τις μέρες μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό τύπο (Αγγλικά.