Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

21 Ιαν 2008

Μυστηριώδης απαγωγή πολίτη στη Κρήτη.


Οι απαγωγές και ανακρίσεις στυλ CIA φαίνεται ότι αρχίζουν να εξαπλώνονται και στη χώρα μας. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη βδομάδα στην Κρήτη, η οποία φαίνεται να βιώνει ένα ιδιαίτερο κύμα αστυνομοκρατίας τους τελευταίους μήνες, με πρόσχημα τα γνωστά συμβάντα στα Ζωνιανά. Η αυθαιρεσία των αστυνομικών αρχών φαίνεται ότι έχει αρχίσει να διαφεύγει μακράν κάθε νόμιμου μέσου, στοχοποιώντας πολίτες πέραν του χώρου του εγκλήματος και του υποκόσμου.

Το άρθρο το οποίο ακολουθεί, από την εφημερίδα "Νέα Κρήτη", νομίζω τα λέει όλα, σοκάροντας μας για μια ακόμα φορά.

ΑΠΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ


Ηράκλειο 16 Ιανουάριος 2008
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΧΙΝΗ


Σκηνές βγαλμένες από τα κολαστήρια του Αμπού Γκράιμπ ή του Γκουαντάναμο, με μεθόδους προσαγωγής και ανάκρισης που θυμίζουν την αντιτρομοκρατική εκστρατεία της CIA, και στην Κρήτη από τις ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. ή υπερβολικές μέθοδοι αστυνομικών επιχειρήσεων; Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια δημοκρατικά ευνομούμενη χώρα, όπου το Σύνταγμά της κατοχυρώνει τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες και η δικονομία της είναι η ασπίδα θωράκισης της Δημοκρατίας. Μέθοδοι αλά "αμερικάνα", όπως καταγγέλλεται από πολίτη επίσημα στο Ηράκλειο, Ελλήνων αστυνομικών κάνουν πράξη "εφιάλτες" που μόνο σε ανελεύθερα και ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντάμε.

Η είδηση από μόνη της προκαλεί... τρόμο. Αστυνομικοί με κουκούλες, σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία πολίτη, τον συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι του, τον "τσουβαλιάζουν" σε συμβατικό πολυτελές τζιπ της Αστυνομίας, του φορούν κουκούλα, τον οδηγούν σε άγνωστο και υπόγειο τόπο, όπου δεμένο με χειροπέδες πάνω σε μια καρέκλα τον ανακρίνουν επί δίωρο φορώντας πάντα οι ίδιοι κουκούλες. Μάλιστα του διευκρινίζουν ότι δεν έχουν τίποτα σε βάρος του, ότι πρόκειται για «φιλική συζήτηση», κάνουν ερωτήσεις για άγνωστα στον ίδιο πρόσωπα, εκτοξεύουν απειλές ότι έχουν στοιχεία για συμμετοχή του σε προπαρασκευή παράνομης πράξης με όπλα, και τελικά δύο ώρες μετά τον "τσουβαλιάζουν" με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, φορώντας του κουκούλα, και τον εγκαταλείπουν στο ύψος του ΚΤΕΟ, χωρίς άλλες εξηγήσεις.

Τρομοκρατημένος ο πολίτης, όταν συνέρχεται αντιλαμβάνεται ότι η εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν και η σχέση του με το λεγόμενο «αντι-εξουσιαστικό χώρο» θα πρέπει να αποτέλεσαν τη "θρυαλλίδα" μιας τέτοιας παράνομης, αντιδημοκρατικής, στα όρια δράσης "φασιστικού μηχανισμού" πράξης ενός πολύ μικρού όσο και συγκεκριμένου τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά στη Ελλάδα, από όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, οι περιπτώσεις υπόπτων για παρανομίες ή και προσαγωγές μαρτύρων δεν υπάγονται σε καμία ειδική νομική διάταξη που να δικαιολογεί μεθόδους "απαγωγών". Το αντίθετο μάλιστα, ύποπτοι ή όχι καλούνται για κατάθεση ή ανάκριση στη Ασφάλεια, αν το αρνηθούν μπορεί να διαταχθεί και η βίαιη προσαγωγή τους, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα πάντα και τηρώντας όλους τους δικονομικούς κανόνες.

Στην περίπτωση αυτή για πρώτη φορά, με την ένδειξη και μόνο του υπόπτου ή όχι, ένα άτομο "απαγάγεται" έξω από το σπίτι του, του φορούν κουκούλα, οδηγείται σε άγνωστο τόπο από κουκουλοφόρους αστυνομικούς, ανακρίνεται με χειροπέδες, αυτό βαφτίζεται «φιλική κουβέντα» και στη συνέχεια αφού του λένε ότι δεν κατηγορείται για κάτι, φορώντας του ξανά κουκούλα τον εγκαταλείπουν σε περιοχή πολύ μακρύτερα από το σημείο "απαγωγής" του.

Η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση, που συνιστά βίαια κατάλυση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, σύμφωνα πάντα με την επίσημη καταγγελία, από χθες βρίσκεται επίσημα σε γνώση της Εισαγγελίας Ηρακλείου, αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο εν λόγω πολίτης κατέθεσε επίσημα αναφορά με αριθμό πρωτοκόλλου 170/08 στον εισαγγελέα Ηρακλείου, την οποία κοινοποιεί με αριθμό πρωτοκόλλου 68/08 και στο Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην αναφορά του αυτή περιγράφει ως εξής τα γεγονότα: «Στις 12 το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας και ενώ επέστρεφα στο σπίτι μου στις Γούρνες Ηρακλείου, έπεσα θύμα “απαγωγής” από ένοπλους κουκουλοφόρους... Όπως έβγαινα από το αυτοκίνητό μου, σταματάει ένα τζιπ μάρκας BMW, τύπου X5. Από μέσα βγαίνουν δύο άτομα κουκουλοφόροι, με ακινητοποιούν με τη βία και με οδηγούν στο εσωτερικό της BMW, όπου τρίτο άτομο μου φοράει κουκούλα. Στη συνέχεια το όχημα με μετέφερε για 20 περίπου λεπτά, με τα τρία άτομα καθισμένα πάνω μου, σε άγνωστο χώρο...».

Η ανατριχιαστική περιγραφή του πολίτη, που επίσημα πλέον καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα "απαγωγής" από την Αστυνομία, περιγράφει γιατί πιστεύει ότι οι "απαγωγείς" ήταν αστυνομικοί. «Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο ήχος από ασύρματο εντός του αυτοκινήτου και η εμφάνιση των ατόμων που είχα δει πριν μου βάλουν την κουκούλα με έκαναν να υποψιαστώ βάσιμα ότι πρόκειται για αστυνομικούς», επισημαίνει.
Η συνέχεια όμως είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική και ενισχυτική της μεθόδου που φέρονται να ακολούθησαν οι συγκεκριμένοι "αστυνομικοί" με βάση την αναφορά του πολίτη στον εισαγγελέα.

«Με οδήγησαν, με την κουκούλα πάντα, σε χώρο που, επειδή κατεβήκαμε σκαλιά, μάλλον επρόκειτο για υπόγειο. Μου τοποθετήθηκαν χειροπέδες και χωρίς να μου δηλωθεί η ιδιότητά τους, ούτε ο λόγος "απαγωγής" και κράτησής μου, με ακινητοποίησαν εκ νέου σε μία καρέκλα», προσθέτει.

Ο πολίτης στην έγγραφη αναφορά του στον εισαγγελέα επισημαίνει ότι «μετά από κάποια ώρα, οι “απαγωγείς” μου, στρεφόμενοι προς εμένα, μου ξεκαθάρισαν ότι δεν κατηγορούμαι για κάτι, αλλά ότι πρόκειται για μια “φιλική κουβέντα”»!
Όμως, όπως επισημαίνει ο “απαχθείς”, «ακολούθησε ένα είδος ανάκρισης διαδοχικά από τρεις διαφορετικούς άνδρες με κουκούλες και ενώ είχαν βγάλει τη δική μου, από τους οποίους ρωτήθηκα σχετικά με κάποια άγνωστα σε μένα άτομα. Μάλιστα, οι ίδιοι προχώρησαν σε αναφορές του τύπου “τι τα θέλετε τα όπλα;”, “πού ετοιμάζεστε να χτυπήσετε;” και “είστε μικροί, θα μεγαλώσετε και θα σας περάσει”».

Στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα, ο πολίτης σημειώνει ότι, εκτός από την έκπληξή του, αφού δεν είχε καμία σχέση με τα παραπάνω, μετά τα γεγονότα συμπεραίνει ότι σκοπός της “επιχείρησης” ήταν η προσωπική του τρομοκράτηση, αλλά και ο εκφοβισμός του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, στον οποίο ευθαρσώς δηλώνει ότι κινείται.

Η αναφορά στην απίστευτη αυτή υπόθεση καταλήγει με ένα εξίσου εντυπωσιακό γεγονός, αφού ο εν λόγω πολίτης σημειώνει ότι «μετά από ένα δίωρο μου ξαναέβαλαν την κουκούλα στο πρόσωπο, με μετέφεραν και πάλι σε αυτοκίνητο και με εγκατέλειψαν περίπου στις 4 το απόγευμα στην εθνική οδό Ηρακλείου-Λασιθίου, στο ύψος του ΚΤΕΟ».
Με άλλα λόγια, ο καταγγέλλων αποκαλύπτει ότι, εξαιτίας της παράνομης επιχείρησης των αποκαλούμενων αστυνομικών, δεν τον επέστρεψαν στο σημείο από όπου τον είχαν "απαγάγει", έξω από το σπίτι του δηλαδή, αλλά αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, για να μην εντοπιστούν οι κινήσεις τους. Η αναφορά του πολίτη για την απίστευτη αυτή περιπέτειά του καταλήγει με το αίτημα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οποιουδήποτε σχετίζεται με το παραπάνω γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", το συγκεκριμένο πρόσωπο που προχώρησε σε επίσημες καταγγελίες στο παρελθόν είχε καταδικαστεί και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για υπόθεση εμπρησμού λόγω ιδιωτικών διαφορών. Ταυτόχρονα, όπως και ο ίδιος αποδέχεται στην επίσημη αναφορά του, κινείται στο χώρο των αναρχικών. Τα δύο αυτά γεγονότα, όμως, όπως σημειώνουν έγκριτοι νομικοί του νησιού μας, σε καμία περίπτωση και από καμία νομική διάταξη του ελληνικού ή ευρωπαϊκού νομικού "οπλοστασίου", δε δικαιολογούν μεθόδους "απαγωγής" από αστυνομικούς για ανάκριση ή «φιλικής κουβέντας», όπως του δηλώθηκε. Οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας επιβάλλουν συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο στις προσαγωγές, συλλήψεις ή κλήσεις μαρτύρων ή και υπόπτων, ακόμη και κατηγορουμένων, με την παρουσία τους σε επίσημους χώρους, όπως τα αστυνομικά τμήματα, οι υπηρεσίες Ασφάλειας ή οι δικαστικές Αρχές.

Η υπόθεση τόσο από τις εισαγγελικές Αρχές του Ηρακλείου, όσο και από το Δικηγορικό Σύλλογο όπου κατατέθηκε η σχετική αναφορά, θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή, ενώ είναι βέβαιο ότι θα κληθούν για εξηγήσεις οι ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κρήτη. Μάλιστα νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που υπάρχει επίσημη καταγγελία στον εισαγγελέα Ηρακλείου, η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια απλή διάψευση του γεγονότος, αλλά θα πρέπει να διεξάγει και εσωτερική έρευνα ώστε οι απαντήσεις της να είναι πειστικές και με στοιχεία.

Είναι προφανές, όμως, ότι η υπόθεση αυτή προστίθεται πλέον σαν "κερασάκι στην τούρτα" μιας αλληλουχίας γεγονότων από πλευράς των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο νησί από την Αθήνα, και στον τρόπο που λειτουργούν μετά τα πενιχρά τους επί της ουσίας αποτελέσματα στις επί δυόμισι μήνες εκτεταμένες επιχειρήσεις στο νησί με επίκεντρο το Μυλοπόταμο.

Τοπικοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν με νόημα ότι τα αποτελέσματα επί δυόμισι μήνες των ειδικών δυνάμεων από την Αθήνα είναι φτωχά και οι δύο κυριότερες υποθέσεις, των ΑΤΜ και της κοκαΐνης, με τις συλλήψεις και τις παραδόσεις κατηγορουμένων, βγήκαν από την τοπική Αστυνομία και όχι από την πολυδιαφημισμένη "αφρόκρεμα" των Αθηνών.
Αυτό ενόψει των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., τον ερχόμενο Μάρτιο, φαίνεται να έχει δημιουργήσει άγχος και "αλαζονική συμπεριφορά" των Αθηναίων συναδέλφων τους, με αποτέλεσμα να κινούνται άνευ σχεδίου, με υπερβολικές ενέργειες και χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στόχος των "Αθηναίων" φαίνεται να είναι η εμπέδωση ενός κλίματος τρομοκράτησης υπόπτων, όχι κατά ανάγκη στο χώρο της παρανομίας μεταξύ Μυλοποτάμου και Μεσαράς ή σε κυκλώματα της νύχτας, αλλά γενικώς για όσους υπάρχουν φάκελοι και αρχεία. Αυτά σε μια προσπάθεια να καταγραφεί κεντρικά ένας υψηλός δείκτης συλλήψεων, προσαγωγών, ευρημάτων σε δυόμισι μήνες, ανεξάρτητα από το βάθος και την ποιότητα των στοιχείων αυτών. Απλά για να γίνουν συγκρίσεις με τους αντίστοιχους μικρότερους αριθμούς της τοπικής Αστυνομίας, σε ένα χρόνο ωστόσο που αποδεικνύονται τελικά πιο ουσιαστικές σε επίπεδο προσώπων και ευρημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της προχθεσινής σύλληψης "διάσημου" υπόπτου για παρανομίες, που έγινε με το σύνολο σχεδόν των ειδικών δυνάμεων, με ευρήματα δύο μαχαίρια και πέντε φυσίγγια. Την ίδια ώρα, για το ίδιο άτομο στο παρελθόν η τοπική Αστυνομία διέθεσε για τη σύλληψή του τέσσερις αστυνομικούς της Ασφάλειας, εντοπίζοντας τότε στην κατοχή του βαρύ οπλισμό και άλλα σημαντικά ευρήματα.
Αλλά και νομικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα ότι μόνο με πενιχρά ευρήματα, ανώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες ή πληροφορίες αδιασταύρωτες οι προσαγωγές υπόπτων που μετατρέπονται σε συλλήψεις, παρότι επιχειρείται να σχηματιστεί δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δύσκολα θα "σταθούν" στις ακροαματικές διαδικασίες.

Χωρίς σχέδιο αποτελεσματικά ευρήματα και δεμένες υποθέσεις οι ιστορίες αυτές κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα, και οι κατηγορίες προς το παρόν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Το μόνο που μένει είναι ένα "κλειστό" κλίμα αστυνομοκρατίας, που για σκληρούς παρανόμους μπορεί τμήμα της κοινής γνώμης να δικαιολογεί ακόμη και "υπερβάσεις" που θυμίζουν αστυνομική βία άλλων χωρών, αλλά που τελικά εξελίσσεται σε ευθεία καταστρατήγηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών χωρίς εξαιρέσεις. Ωστόσο σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη χώρα η ποιότητα της Δημοκρατίας αποδεικνύεται όταν οι κρατικοί μηχανισμοί δε δρουν κατά αναλογία με τον ίδιο "παράνομο" τρόπο που δρουν και οι "κακοποιοί", αλλά με βάση τους νόμους και τις επιταγές του Συντάγματος, θεματοφύλακας του οποίου είναι πρώτιστα ο ίδιος ο πολίτης.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ "Νέα ΚΡΗΤΗ"

Διαβάστε τι έγραψε η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" για το θέμα αυτό.