Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

22 Μαρ 2007

22 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Απαντάται σε τρεις μορφές: στερεή (πάγος, χιόνι), υγρή (νερό πηγών, ποταμών, θαλασσών) και αέρια (υδρατμοί στην ατμόσφαιρα). Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό, ενώ καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας της Γης. Είναι ένα δώρο θεϊκό, στο οποίο χρωστάμε την ύπαρξη μας, αλλά και την ατελείωτη ομορφιά του πλανήτη μας. Είναι το ποιο πολύτιμο υλικό αγαθό που έχουμε.

Δυστυχώς όμως, λόγω της βλακείας που μας κυριαρχεί, κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Τα δέκα μεγαλύτερα ποτάμια στον κόσμο στερεύουν, την ίδια στιγμή που σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας εμφανίζονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, “World’s Top 10 Rivers at Risk”.

Όπως και τα υπόλοιπα αγαθά, έτσι και το νερό είναι ανισομερώς κατανεμημένο στην ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι:

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, (άνω του 1 δισεκατομμυρίου), δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν. Κάθε 15 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί εξαιτίας της λειψυδρίας.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σήμερα, είναι η "Παγκόσμια Ημέρα Νερού". Ένας θεσμός ο οποίος καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Είναι λοιπόν ευκαιρία να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε αναλόγως πριν έρθουν τα χειρότερα. Ποια είναι τα χειρότερα;

Κατεβάστε από ΕΔΩ (αποθήκευση ως) μια παρουσίαση powerpoint η οποία δείχνει με πολύ όμορφο και κατανοητό τρόπο τι μπορεί να συμβεί. Το μήνυμα είναι ένα:

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!