Με τελετές και φανφάρες, κίβδηλους εναγκαλισμούς και χειραψίες, μεγάλα λόγια και επιδείξεις, ολοκληρώθηκε και επισφραγίστηκε η συμφωνία της Microsoft με το Ελληνικό Δημόσιο. Συγνώμη! Η παράδοση του Ελληνικού Δημόσιου στα πλοκάμια της Microsoft, ήθελα να πω.
Στην αγκαλιά μια μεγαλοεταιρείας που με δόλιους και φασιστικούς χειρισμούς, κατάφερε να γίνει παγκόσμιο μονοπώλιο στην πληροφορική, παραγκωνίζοντας τους ανταγωνιστές της με ύπουλο τρόπο. Η πορεία της Μicrosoft είναι κτισμένη πάνω στην πονηρία, στην κλεψιά και τον δόλο.
Έχω πάθει πλάκα διαπιστώνοντας ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μου πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλο λειτουργικό σύστημα από τα Windows. Πας να αγοράσεις έναν υπολογιστή και σου τον σερβίρουν με Windows, μη αφήνοντας σου άλλη επιλογή. Και να ήταν τουλάχιστον εντάξει, να πάει στο διάολο. Καμία έκδοση των Windows δεν έχει βγει χωρίς προβλήματα. Το αποτέλεσμα; Το ξέρετε όλοι! Ή μάλλον το έχετε βιώσει.
Κολλήματα του υπολογιστή, μηνύματα σφαλμάτων και crash του Explorer, με αποκορύφωμα την περιβόητη "Blue Screen of Death". Κι αν κάνεις τακτικά προσθαφαίρεση προγραμμάτων (άκου να δεις) επιβαρύνεται το σύστημα!!! Αυτές και πολλές ακόμα εκπλήξεις περιμένουν τον άμοιρο χρήστη των Windows, ο οποίος - επειδή δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν κι άλλα λειτουργικά πιο αξιόπιστα από τα οποία κάποια είναι και ΔΩΡΕΑΝ - τραβάει τα μαλλιά της κεφαλής του εκτοξεύοντας βρισιές και κατάρες κατά τις νέας τεχνολογίας.
Πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ότι χειρότερο λειτουργικό σύστημα από τα Windows της Microsoft δεν έχει ακόμα εμφανιστεί στον πλανήτη. Τώρα, πως κατάφερε να επιβληθεί παγκόσμια; Πολύ απλά. Με το να κλέβει ιδέες ευφυών ανθρώπων, με μίζες σε κατασκευαστές hardware και άλλους ανθρώπους κλειδιά, γλύφοντας, έρποντας και ρουφιανεύοντας.
Στην αντίπερα όχθη έχουμε την "Apple Computers". Το αντίπαλο δέος! Μια ακόμα εταιρεία με τα χαρακτηριστικά της Microsoft, άλλα... με σαφή καλύτερα προϊόντα αν και κάποιες φορές κάπως τσιμπημένα στη τιμή. Το λειτουργικό σύστημα της Apple είναι σαφώς πιο αξιόπιστο, όμως... και η Apple είναι μια μεγαλοεταιρεία με παρόμοιες βλέψεις. Να βάλει δηλαδή τους καταναλωτές στο σακί.
Ο μεγάλος όμως αντίπαλος όλων αυτών των corporation, έρχεται από τον χώρο του "Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα" και ακούει στο όνομα Linux. Είναι σταθερό, δωρεάν και ασφαλή. Είναι το δώρο κάποιων ανθρώπων προς την κοινωνία. Μόνο που οι μεγαλοεταιρείες σαν την Microsoft έχουν φροντίσει να στρώσουν το δρόμο του με αγκάθια. Δίνοντας μίζες στους κατασκευαστές hardware προσπαθούν να το αφήσουν χωρίς υποστήριξη. Όμως, ακόμα κι έτσι, όχι μόνο έχει καταφέρει να επιβιώσει, αλλά έχει αρχίσει να βρίσκει τρόπους να ξεπερνά αυτά τα εμπόδια κατακτώντας όλο και περισσότερους χρήστες. Έχει κυκλοφορήσει (και κυκλοφορεί) σε πολλές διαφορετικές διανομές, με κορυφαία κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Ubuntu 7.10.
Την στιγμή που η χώρα μας υπογράφει με τη Microsoft, τα Σκόπια χρησιμοποιούν την αφρόκρεμα του ΔΩΡΕΑΝ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (Ubuntu) για να εξοπλίσουν τα σχολεία τους (Βλέπε κι εδώ). Τώρα θα μου πείτε είναι επειδή δεν έχουν λεφτά. Ωραία, και η Γαλλία που εξοπλίζει τα υπουργεία και της δημόσιες υπηρεσίες της με Linux, δεν έχει λεφτά; Μια ολόκληρη Κίνα που επενδύει στο Linux, είναι χαζή. Όχι, βέβαια! Απλώς ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Καραμανλής και οι λοιποί συγγενείς είναι πιο έξυπνοι. Μήπως θα πρέπει να πάνε καμιά βόλτα μέχρι τα Σκόπια για να δούνε πως γίνεται η αξιοποίηση του Ελεύθερου Λογισμικού;
Σύσσωμη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, όμως με βάση τις "δημοκρατικές διαδικασίες", η απόφαση είχε παρθεί. Εξέχουσα ήταν η αντιπρόταση του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που ζήτησε:
- Δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ για όλους τους μαθητές και φοιτητές. Πλήρη εξοπλισμό των σχολείων με υπολογιστές, εποπτικά μέσα και προσβάσεις σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες.
- Χρησιμοποίηση ελεύθερου λογισμικού στα σχολεία. Να μην παραδοθούν τα νέα «έξυπνα» σχολεία στο μονοπώλιο της Microsoft.
- Αξιοποίηση του ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο τομέα.
- Ενίσχυση της ελληνικής δημιουργίας λογισμικού ανοιχτού κώδικα.
- Αποδέσμευση της πιστοποίησης γνώσεων πληροφορικής από τον εναγκαλισμό της Microsoft.
- Αύξηση των κονδυλίων για έρευνα στις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσεγγίσουν το μέσο όρο της Ε.Ε.
Άλλα... είπαμε! Νίκησε η Δημοκρατία... η Νέα!
Στο εν Αθήναις λόγο του, ο Βασιλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο "όραμα" του.
Φίλε Βασιλάκη, το όραμα σου (ξέρεις, αυτό που δεν τολμάς να πεις δημοσίως) είναι ο εφιάλτης μας. Και το δικό μας όραμα είναι αντιστοίχως ο δικός σου εφιάλτης. Κι επειδή τα συναισθήματα είναι αμοιβαία σου υποσχόμαστε ότι δεν θα πάψεις να έχεις εφιάλτες.
Και τώρα αγαπητοί μου αναγνώστες... ενός λεπτού σιγή!! Προς τιμήν του ήρωος Νοέλ Γκοντάν. Τι;;; Δεν ξέρετε ποιος είναι αυτός; Είναι εκείνος που έκανε αυτό.
Υ.Γ. Αν θέλετε να δείτε τι είναι και πως λειτουργούν οι μαγαλοεταιρείες όπως η Microsoft, σας προτείνω να δείτε την ταινία - ντοκιμαντέρ "The Corporation" ή να κατεβάσετε ολόκληρο το DVD (με Ελληνικούς υπότιτλους).
29 Ιαν 2008
Στα πλοκάμια της Microsoft.
Ημερομ. 1/29/2008
Κατηγορία: Κοινωνία, Τεχνολογία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου