Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

16 Μαρ 2007

Μήπως είδε κάποιος το Χειμώνα;

Ο πιο θερμός χειμώνας του πλανήτη
από το 1880 ο φετινός


Ναυτεμπορική Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2007


Ο πιο θερμός χειμώνας στον κόσμο τα τελευταία εκατό -και πλέον- χρόνια είναι αυτός που τελειώνει, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), η οποία συγκεντρώνει τα σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Η ΝΟΑΑ ανακοίνωσε ότι η μέση θερμοκρασία στο έδαφος και στην επιφάνεια των ωκεανών από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν η υψηλότερη αφότου άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, το 1880.

"Οι παράγοντες που συνέβαλαν είναι η μακροπρόθεσμη τάση για υψηλότερες θερμοκρασίες και το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό", δήλωσε ο Τζέι Λόριμορ, στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Κλίματος της ΝΟΑΑ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο επόμενος πιο θερμός χειμώνας ήταν του 2004 και ο τρίτος θερμότερος ήταν το 1998, σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, που επισήμανε επίσης ότι ο δέκα πιο θερμές χρονιές έχουν καταγραφεί από το 1995 μέχρι σήμερα.

Ο Λόριμορ τόνισε ότι "καταγράφοντας τη μακροπρόθεσμη τάση και τις αλλαγές, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε καλύτερα την φυσική και ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή".

Η μέση θερμοκρασία από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο ήταν κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας.

Υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες καταγράφηκαν αυτούς τους μήνες στην Ευρώπη, στην Ασία, στη δυτική Αφρική, τη νοτιοανατολική Βραζιλία και το βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ πιο ψυχροί από τον μέσο όρο ήταν οι μήνες αυτοί σε ορισμένα τμήματα της Σαουδικής Αραβίας και στις κεντρικές ΗΠΑ.