Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

13 Ιαν 2007

«Κλείσ' το, απατεώνα Μπους»

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις καταδίκης της συνέχισης λειτουργίας του Γκουαντάναμο, που έγιναν σε 20 χώρες, σηματοδότησαν χθες την πέμπτη επέτειο από την άφιξη των πρώτων κρατουμένων στην αμερικανική φυλακή, όπου δεν ισχύει καμιάς μορφής δίκαιο. Για την επέτειο ταξίδεψαν από διάφορα μέρη για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους είκοσι ακτιβιστές.

Με τη συνοδεία αρκετών Κουβανών, που με ρυθμό φώναζαν το σύνθημα «Μπους, απατεώνα, κλείσε τη φυλακή», περίπου είκοσι ακτιβιστές κινήθηκαν προς τις εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο. Ανάμεσά τους η διάσημη -πια- ειρηνίστρια Σίντι Σιχάν, που έχασε το γιο της στον πόλεμο του Ιράκ. «Αυτό που κάνει η πατρίδα μου με το Γκουαντάναμο είναι βαθιά αντιαμερικανικό. Όταν μεταχειρίζεσαι τους ανθρώπους σαν ζώα, πληγώνεις όλον τον κόσμο», είπε.

Οι ακτιβιστές έφθασαν ως τη σιδερένια περίφραξη -όριο για την πρόσβαση πολιτών. Για την εκπρόσωπο του Γκουαντάναμο, συνταγματάρχη Τάκερ, η χθεσινή ημέρα ήταν «μια φυσιολογική ημέρα», κατά την οποία δεν ελήφθησαν κάποια ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας για την ομάδα των διαδηλωτών. Λίγες ώρες πριν από την πέμπτη επέτειο της έλευσης των πρώτων κρατουμένων στη βάση, ο αντιναύαρχος Χάρις δήλωσε στο Ασοσιέιτεντ Πρες: «Αυτό που κάνουμε είναι σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Κρατάμε τους εχθρούς του έθνους, τους τρομοκράτες, εκτός πεδίου μάχης».

Αναπαράσταση φρίκης

Με αφορμή την πέμπτη επέτειο, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς τις ΗΠΑ για να κλείσουν το Γκουαντάναμο και να αποκαταστήσουν το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ακτιβιστές της οργάνωσης αναπαρέστησαν το Γκουαντάναμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, ενώ εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας. Στο Μπέρμιγχαμ, επίκεντρο ήταν το εργοστάσιο που φτιάχνει χειροπέδες για το Γκουαντάναμο. Στην Πράγα, η Αμνηστία ελευθέρωσε πορτοκαλί μπαλόνια, ένα για κάθε έναν από τους 430 κρατουμένους, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας έστησαν ένα κλουβί-κελί και στη Βουδαπέστη έφτιαξαν τούρτα γενεθλίων βαλμένη μέσα σε συρματόπλεγμα. Διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί και στο Τελ Αβίβ, το Τόκιο, την Τύνιδα και έξω από αμερικανικές πρεσβείες στην Ισπανία, τη Δανία και τη Νορβηγία. Στην Ουάσιγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.


«Ελιγμός» από Μουν

Το «κλείσιμο» του Γκουαντάναμο ζήτησε χθες με δηλώσεις του ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους.

Όταν ρωτήθηκε αν θα θέσει το θέμα στον Μπους απέφυγε να απαντήσει. Τη συνέχιση λειτουργίας της φυλακής, όπου οι ύποπτοι κρατούνται «χωρίς σχετική απόφαση της δικαιοσύνης», καταδίκασε και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Ο Αντίλ Αλ Ζαμίλ, πρώην κλητήρας σε δημόσια υπηρεσία του Κουβέιτ, ο οποίος συνελήφθη στο Αφγανιστάν ενώ εργαζόταν για φιλανθρωπική οργάνωση, κρατήθηκε στο Πακιστάν και οδηγήθηκε μετά στο Γκουαντάναμο όπου έμεινε τρία χρόνια, είπε με αφορμή την πέμπτη επέτειο: «Οι συγκρατούμενοι μου ζουν στην κόλαση. Προσεύχομαι στο Θεό να τους δώσει υπομονή».

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Γαλλικό - Ασοσιέιτεντ - ΑΠΕ)