Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

9 Ιαν 2007

Αμερικάνικη εισβολή στη Σομαλία


Νέο μέτωπο φαίνεται πως ανοίγει η Ουάσιγκτον, όχι μακριά από την διακεκαυμένη ζώνη του Ιράκ. Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χωριά ισλαμιστών μαχητών στη νότια Σομαλία, όπου κρύβονταν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, και μέλη της Αλ Κάιντα. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι ανάμεσά τους και παιδιά. Η ευρωπαϊκή επιτροπή επέκρινε τους βομβαρδισμούς εκφράζοντας φόβους ότι η σύγκρουση μπορεί να γενικευτεί και να πάρει τον χαρακτήρα αντιπαράθεσης θρησκειών και πολιτισμών. Η κρίση στη Σομαλία ξέσπασε όταν εισέβαλαν στρατεύματα της Αιθιοπίας για να εκδιώξουν Ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται κατά της κυβέρνησης του Μογκατίσου.

Δεκάδες νεκροί

Στο στόχαστρο των δύο αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, δύο χωριά, το Μπαντέλ και το Αφμάντοου πολύ κοντά στα σύνορα με την Κένυα, όπου σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα,.

Τα δυο χωριά σφυροκοπήθηκαν από αεροσκάφος ΑC 130 με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες δεκάδες άμαχοι να σκοτωθούν.

Άγνωστο παραμένει αν ο καταζητούμενος Φαζούλ Μοχάμεντ, που φέρεται ως ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων στις αμερικανικές πρεσβείες στο Ναιρόμπι και την Τανζανία το 1998, αλλά και ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Κέρας της Αφρικής, ήταν μεταξύ των νεκρών. Πάντως, η σομαλική κυβέρνηση φαίνεται να είχε δώσει το πράσινο φως για την επίθεση.

Ήταν η πρώτη αμερικανική παρέμβαση στον σομαλικό εμφύλιο πόλεμο από το 1993, οπότε η Ουάσινγκτον έσπευσε - ως μέλος αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Σομαλία - να αντιμετωπίσει τους πολέμαρχους. H κατάρριψη όμως δύο αμερικανικών ελικοπτέρων Black Hawk και ο θάνατος 18 Αμερικανών στρατιωτών ανάγκασαν τους Αμερικανούς σε ταπεινωτική αποχώρηση.

Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος Πηγή: ΝΕΤ
9/1/2007 8:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/1/2007 9:33:44 μμ)