Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

14 Ιαν 2007

Μια μεγάλη φυλακή

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της Κυριακής (14-01-2007)

Μόνο μέχρι τον Μάη του 2004, για την κατασκευή του είχαν κατασχεθεί περισσότερα από 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα παλαιστινιακής γης, είχαν ξεριζωθεί 102.320 ελαιόδεντρα παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, είχαν καταστραφεί 37 χιλιόμετρα αρδευτικών καναλιών. Οι αριθμοί αυτοί, σήμερα, έχουν πολλαπλασιαστεί, αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο από την περιοχή της Βηθλεέμ και του ενός από τα δεκάδες παλαιστινιακά χωριά που την περιβάλλουν, κατασχέθηκαν 29.000 στρέμματα, κυρίως καλλιεργήσιμης γης!

Ο σχεδιασμός του τείχους είναι τέτοιος έτσι ώστε να περικλείσει στο ισραηλινό κομμάτι όλους τους μεγάλους εποικισμούς της Δυτικής Οχθης: τους Αριέλ, Γκους Ετζιόν, Εμμάνουελ, Καρνέι Σομρόν, Γκιβάτ Ζέεβ, Ορανίτ, Μάαλε Αντουμίμ, όπως και όλους τους μικρότερους που έχουν «περικυκλώσει» την ανατολική Ιερουσαλήμ, που ως σύνολο μένει στην ισραηλινή πλευρά. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι όλοι αυτοί οι εποικισμοί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, ίσως πάρει μια ιδέα για τις συνέπειες του τείχους στην παλαιστινιακή καθημερινότητα: οικογένειες χωρίστηκαν, γειτονιές διχοτομήθηκαν, αυλές σπιτιών συρρικνώθηκαν, νοικοκυρές απλώνουν, πια, μπουγάδα κάτω από τον πύργο ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα...