Σε συνέχεια της κινητοποίησης της 1ης Ιουνίου 2007 γίνεται συλλογή υπογραφών στο e-petition-site Gia tin Ygeia gopetition.com, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Τελικοί αποδέκτες της συλλογής υπογραφών είναι ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι Υπουργοί και Βουλευτές μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν.

29 Δεκ 2007

Δεν ευθύνεται η Αλ-Κάιντα για το θάνατο της Μπούτο.

Ο διοικητής μιας ομάδας Taliban στο Πακιστάν είπε τηλεφωνικώς σε ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι ο Baitullah Mehsud, ένας υποτιθέμενος ηγέτης της Αλ-Κάιντα, αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στο θάνατο της Benazir Bhutto. Ο Maulana Omar δήλωσε το Σάββατο: «Δεν είχε (ο Mehsud) καμία συμμετοχή σ’ αυτήν την επίθεση. Αυτό είναι μια συνωμοσία της κυβέρνησης, του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών».

Ένας Πακιστανός ανώτερος υπάλληλος είπε ότι την Παρασκευή είχε στοιχεία ότι ο Mehsud ήταν αρμόδιος για το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού Bhutto.

Ο Javed Cheema, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, είχε πει: «Έχουμε μυστικές ενδείξεις ότι ο Baitullah Mehsud, ηγέτης της Αλ-Κάιντα είναι πίσω από τη δολοφονία της». Ο Cheema ακόμα είπε ότι η Bhutto πέθανε από τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν με το χτύπημα του κεφαλιού της στον ουρανό του αυτοκινήτου καθώς αυτό πήρε φωτιά, και όχι από τραύματα που δημιουργήθηκαν από σφαίρες ή θραύσματα. Αλλά ένας υπασπιστής της Bhutto είπε στα ΜΜΕ το Σάββατο, ότι είδε μια πληγή από σφαίρα στο κεφάλι όταν έπλενε το σώμα της μετά από τη δολοφονία της.

«Ήμουν μέρος της ομάδας που έπλενε το σώμα της πριν από την κηδεία,» είπε ο Sherry Rehman, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα εκπροσώπου της Bhutto και που ήταν στην αυτοκινητοπομπή κατά την διάρκεια της επίθεσης. «Υπήρχε ένα τραύμα από σφαίρα που εισήλθε από το πίσω μέρος του κεφαλιού της και εξήλθε από την άλλη πλευρά. «Δεν μπορούσαμε να την πλύνουμε σωστά επειδή η πληγή έτρεχε ακόμα. Έχασε τεράστια ποσότητα αίματος. Το νοσοκομείο έγινε για να αλλάξει η ανακοίνωση. Δεν έδωσαν ποτέ μια κατάλληλη έκθεση. Αυτά είναι γελοίες, επικίνδυνες ανοησίες διότι είναι συγκάλυψη του ότι πραγματικά συνέβη».

Οι προηγούμενες εκθέσεις είπαν ότι η Bhutto πυροβολήθηκε από έναν δολοφόνο. Ο δολοφόνος έπειτα αυτοανατινάχθηκε σε μια επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε συνολικά 16 ανθρώπους, στο τέλος μιας συγκέντρωσης προεκλογικής εκστρατείας στο Rawalpindi, την Πέμπτη.

Ενώ έδειχνε με το δάχτυλο την Αλ-Κάιντα, ο Cheema είπε ότι ο Mehsud ήταν επίσης πίσω από μια επίθεση αυτοκτονίας σε μια συγκέντρωση της Bhutto τον Οκτώβριο, που άφησε πίσω 140 νεκρούς. Οι πακιστανικές αρχές λένε ότι ο Mehsud εδρεύει στην περιοχή του νότου Waziristan.

Ο ισχυρισμός του Cheema ότι ο θάνατος Bhutto δεν προκλήθηκε από τη σφαίρα αλλά από τον τραυματισμό του κεφαλιού της, περιγράφηκε ως «πακέτο ψεμάτων» από έναν ακόλουθο της σκοτωμένης πολιτικού. Ο Farooq Naik, ένας ανώτερος αξιωματούχος στο κόμμα της Bhutto, είπε: «Δύο σφαίρες την χτύπησαν. Η μία στην κοιλιά και η άλλη στο κεφάλι. Είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια και το μετατρέπουν σε αστείο με τέτοιες αξιώσεις. Η χώρα οδηγείτε προς εμφύλιο πόλεμο».

Ο Farhatullah Babar, ένας άλλος εκπρόσωπος του κόμματος της Bhutto, δήλωσε το Σάββατο: «Η ιστορία ότι το έκανε η Αλ-Κάιντα ή ο Baitullah Mehsud, μας φαίνεται σαν σχεδιασμένη ιστορία, μια ανακριβής ιστορία, επειδή θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή» .

Είπε ότι η Bhutto είχε πει νωρίτερα στην κυβέρνηση ότι «στοιχεία» πέραν της Αλ-Κάιντα, θα μπορούσε να αποτελούν απειλή γι’ αυτήν, αλλά οι υπεύθυνοι ποτέ δεν το ερευνήθηκαν.

Ο Kamal Hyder, ανταποκριτής του Al Jazeera στο Πακιστάν, είπε ότι οι άνθρωποι ρωτούσαν γιατί το αυτοκίνητο, στο οποίο ταξίδευε η Bhutto, δεν καταστράφηκε από την μοιραία επίθεση. «Πολλοί άνθρωποι στο Πακιστάν πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει κάποια συνωμοσία πίσω από τη δολοφονία».

Ερωτήματα έχουν τεθεί επίσης ως προς το, γιατί ο χώρος της επίθεσης που σκοτώθηκε η Bhutto, καθαρίστηκε από τις αρχές αμέσως μετά την έκρηξη, μια κίνηση που ίσως κατάστρεψε πολύτιμα στοιχεία.

Νωρίτερα την Παρασκευή, εκατοντάδες χιλιάδες θρηνούντες συγκεντρώθηκαν για την κηδεία μπροστά από το μαυσωλείο στο Garhi Khuda Bakhsh, ένα χωριό 5χλμ. από το σπίτι της Bhutto στην πόλη Naudero στην περιοχή Larkana.

Οπαδοί έφθασαν με τρακτέρ, λεωφορεία, αυτοκίνητα και τζιπ που στάθμευσαν στους αγρούς που περιβάλλουν το μαυσωλείο - μια αχανή, μαρμάρινη κατασκευή. Κλαίγοντας από θλίψη και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σε φιγούρες του προκυβερνητικού πολιτικού κόμματος, διαμόρφωσαν εκατοντάδες σειρές για τη νεκρική δέηση.

Ο Asif Ali Zardari, σύζυγος της Bhutto, συνόδευσε το κλειστό φέρετρο ντυμένο με πράσινο, κόκκινο και μαύρο, τον τρίχρωμο του κόμματος της, καθώς ξεκινούσε το 7 χλμ. ταξίδι με το ασθενοφόρο.

Μερικοί φώναζαν με περιφρόνηση: «Ανεξάρτητα από το πόσες Bhutto θα σκοτώσετε, μια Bhutto θα αναδυθεί από κάθε σπίτι».

Η Bhutto είχε επιστρέψει στο Πακιστάν από το Ντουμπάι τον Οκτώβριο, θέτοντας τέλος σε περισσότερο από οκτώ χρόνια αυτοεπιβαλλόμενης εξορίας, έως ότου να φθάσει σε συνεννόηση με τον Pervez Musharraf, Πρόεδρο του Πακιστάν. Η 54 χρονών Bhutto έλπιζε να οδηγήσει το «Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν» στη νίκη, στις κοινοβουλευτικές εκλογές τις 8ης Ιανουαρίου, καθ’ ότι είχε εκλεγεί πρωθυπουργός δύο φορές στο παρελθόν.

Επέζησε μιας βομβιστική επίθεσης αυτοκτονίας στο Καράτσι, κατά τη διάρκεια της επιστροφής της στο Πακιστάν, η οποία σκότωσε περίπου 140 υποστηρικτές της.

Αναδημοσίευση από Aljazeera

1 Σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ γιά την μετάφραση